VÚSCH navštívil špičkový odborník na arytmológiu prof. Josef Kautzner

Prof. MUDr. Josef Kautzner, CSc., FESC je medzinárodne uznávaným odborníkom v oblasti liečby srdcových arytmií. Klinicky, ale aj výskumne sa venuje katetrizačným abláciám, resynchronizačnej liečbe a zobrazovacím metódam v kardiológii. Práve to bolo dôvodom, prečo spoločne s tímom arytmológie VÚSCH vykonali zákrok najmodernejšou dostupnou technológiou liečby arytmií – pulzným poľom.

Prof. MUDr. Josef Kautzner, CSc., FESC

„Prof. Kautzner bol u nás ako proktor (školiteľ) na technológiu pulzného poľa. Pri zavádzaní nových spôsobov liečby je bežnou praxou, že centrum navštívi skúsený odborník zo zahraničia, ktorý ukáže lekárom „tipy a triky“ počas daného výkonu, t. j. v tomto prípade pri izoláciách pľúcnych žíl a ablácii pulzným poľom v ľavej alebo pravej predsieni,“ hovorí primárka Arytmologického oddelenia VÚSCH MUDr. Adriana Sudzinová, PhD., MHA.

Prof. Josef Kautzner a primárka Adriana Sudzinová počas zákroku.

Najnovšiu technológiu liečby arytmií pulzným poľom získali od Ministerstva zdravotníctva SR všetky tri slovenské kardioústavy. „Vďaka novej špičkovej technike je možné tieto liečebné zákroky vykonávať rýchlejšie a efektívnejšie,“ dopĺňa kardiológ a zároveň medicínsky riaditeľ VÚSCH doc. MUDr. Martin Studenčan, PhD., MHA, FESC.  

Prof. Josef Kautzner a doc. Martin Studenčan.

Na pracoviskách VÚSCH sa pravidelne stretávajú medzinárodne uznávaní odborníci a personál ústavu. „Je to práve preto, aby si vzájomne vymenili poznatky a skúsenosti a zároveň je to dôležité pre nasledovanie európskych, ale aj svetových trendov, na čom kardioústavu veľmi záleží,“ konštatuje generálny riaditeľ VÚSCH MUDr. Štefan Lukačín, PhD., MHA.  

Arytmologický tím VÚSCH s prof. Josefom Kautznerom

„Spoluprácu s prof. Kautznerom hodnotím veľmi kladne. Boli sme milo prekvapení jeho mentorským prístupom a príjemným vystupovaním k celému tímu na našej arytmologickej sále. Dokonca sme si mohli z jeho úst vypočuť v poobedňajších hodinách aj prednášku o novinkách v liečbe pulzným poľom, čo pôvodne ani nebolo v pláne, ale spontánne to navrhol,“ dopĺňa primárka Sudzinová.

Liečba arytmií pulzným poľom umožní arytmológom vyliečiť viac pacientov, keďže zákrok trvá v porovnaní s inými metódami kratšie. Dôležité je však aj to, aby lekár, ktorý liečbu pulzným poľom vykonáva, bol aj dostatočne skúsený.

Detailný pohľad na ukončenie katétra, ktorým sa realizujú zákroky s použitím technológie pulzného poľa.

„Ak sa jedná o arytmológa, ktorý už má predchádzajúce skúsenosti s izoláciami pľúcnych žíl či kryoenergiou alebo rádiofrekvečnou energiou, nie je pre neho náročné osvojiť si túto novú technológiu. Krivka učenia sa ráta v pár desiatkach pacientov, skôr ide aj o organizáciu práce na sále v spolupráci s našimi anestéziológmi, ktorí nám významnou mierou pomáhajú zabezpečovať bezbolestný priebeh týchto zákrokov,“ uzatvára primárka Sudzinová.  


Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb, a.s., uzatvoril dňa 11. 09. 2023 Zmluvu o poskytnutí prostriedkov mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti v rámci Plánu obnovy a odolnosti, komponentu 11 Moderná a dostupná zdravotná starostlivosť, a to v rámci priameho vyzvania 11I03-21-P27 Zvýšenie počtu zákrokov na liečbu fibrilácie predsiení pre Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb.

Cieľom projektu je vybaviť Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb, a.s., navigačným systémom pre liečbu fibrilácie predsiení s cieľom skrátenia priemerného času operačného zákroku o minimálne 30% v porovnaní s predinvestičným východiskom a zvýšenia počtu vykonaných operácií o 20%.

Oprávnená suma na realizáciu aktivít projektu je 1 698 000 EUR bez DPH a projekt bude realizovaný do júla 2024.

Leave a reply