João Batista Borges predstavil možnosti špičkovej technológie pozorovania dýchania

Kratší čas na umelej pľúcnej ventilácii, kratší čas na jednotke intenzívnej starostlivosti, a teda skorší návrat domov z nemocnice.

To sú hlavné ciele dlhoročného výskumu procesov dýchania, na ktorom aj dnes pracuje João Batista Borges pôvodom z brazílskeho Sao Paulo. Už vyše 15 rokov však žije v Európe a aktuálne pôsobí na Karlovej univerzite v Prahe.

João Batista Borges sa s lekármi východoslovenských nemocníc, a teda aj VÚSCH, rozprával o ďalších možnostiach špičkovej diagnostickej technológie určenej na pozorovanie dýchania, ktorú máme k dispozícii aj na našej Klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny. Tá dokáže 50 krát za sekundu zmerať jednotlivé parametre, podľa ktorých vedia lekári napríklad presnejšie nastaviť prístroj na umelú pľúcnu ventiláciu. Pre zaujímavosť, keď sa vývoj tohto prístroja v roku 1998 začínal, meranie sa uskutočňovalo iba raz za sekundu. Dnes tak môžu lekári pozorovať dýchanie takpovediac v reálnom čase a kombinovať ho napríklad s CT či inými zobrazovacími metódami.

Leave a reply